måndag 20 augusti 2012

Nattningsrutiner

Vi har som jag tidigare nämnt haft lite struligt med nattningen av sonen. Han har sovit som en klocka mellan ca 6-7 månader fram till innan sommaren. Vi har följt hans utveckling och anpassat sovrutiner utifrån hans behov. Så plötsligt funkar det inte längre... Det tar mellan 30 minuter till 2 timmar att lägga ungen. Förut tog det 2 minuter. Bara att läga ned honom i spjälsängen så somande han sen, alldeles på egen hand. Men vad....? Jo, han har blivit större och behöver inte lika mycket sömn längre i kombination med någon utvecklingsfas skulle jag tro. Sen lärde han sig att ta sig ur spjälsängen och sen dess har jag blivit frustrerad och riktigt arg flera kvällar i veckan.

Har ni varit med om följande?

Jag läser 1 saga eller sjunger 1 sång och säger sen godnatt på en gång och går ut.

Sonen ligger kvar i sängen ca 1 minut efter att jag stängt dörren, sen kommer han upp.
- Ha lite vatten.....
- Ont i magen...
- Säja gonatt till pappan....
- Ha lite avvedon, det gör ont....
- Byta böjjan...

Jag eller Maken försökte tillmötesgå sonen, han fick blöjan checkad, lite vatten, en till godnattpuss, någon gång trodde vi att han hade ont på riktigt så då fick han alvedon. Och då gjorde vi helt...FEL. Vi lärde honom att det lönar sig att gå upp. Vilket vi fattade sen.

Så då bytte vi taktik. Vi läste massa artiklar på nätet om hur man SKA göra. Och sen utformade vi planen: sonen kommer upp, men får ingenting. Vi bara lägger honom. Lite utsläckning tänkte vi.

Men det gick inte riktigt så smidigt att släcka ut beteendet som vi trott. Det har istället resulterat i att han springer upp som skjuten ur en kanon så fort någon av oss stängt dörren. Jag skämtar inte att man kan få hålla på i upp till 45 minuter  till 1 timme innan han tröttnar. Problemet är att vi tröttnar innan dess. Så när han väl somnat är vi HELT slut. Stirrar tomt framför oss och sätter på TVn. Vi blir trötta, arga, sura på sonen och på varann. det är helt olidligt. Jag STRUNTAR i att det bästa är om barnet somnar helt själv. Det här kan omöjligt vara det bästa.

Så nu har vi bytt taktik igen, för jag kände att nä. Jag fixar inte det här springandet och läggandet en enda kväll till. Så senaste veckan stannar vi kvar på rummet tills han somnat. Vilket kan ta en timme. Det känns inte heller okej. Sitta där så länge och bara vänta. Så kan vi inte heller ha det.

Så vi bytte taktik igen.

Vi har en rutin och nu kör vi på den. Sonen får sova max 45 minuter på dagen(ibland sover han inte alls), på kvällen läggs han mellan ca 1900 och 2000 beroende på om han sovit på dagen. Rutinen är 2 sagor, 2 sånger. Och han får 1 önskemål(lite vatten eller en till sång) om han kommer på något själv. Sen stannar vi tills han nästan somnat, då går vi ut. Det här tar ca 30 minuter inkl sagor och allt. Vi får se hur det funkar i veckan. Men än sålänge känns det här som den bästa rutinen för sonen. Lite längre varva-ned-stund och sen kortare vakentid i sängen(förhoppningsvis)

Så från och med nu vill jag kunna njuta av mitt kvällsté i lugn och ro. Okej sonen?

Är det någon som har fler bra nattningstips?

//Gemma

4 kommentarer:

 1. Jag är själv superdålig på det med rutiner men Mira går till sängs själv! Vi har tur....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad skönt! Då har ni verkligen tur ;)

   Radera
 2. Åh känner såå väl igen mig i detta. Jag minns att vi pratade om sovrutiner och sömn behov senast vi sågs och att jag var lite avis på dig då din lilla O fortfarande somnade tidigare på kvällen och sov middag ordentligt. H har nu i sommar skippat att sova middag flera dagar och ÄNDÅ somnar han inte förrän 21, ibland senasre än så. Vid sänggående är det sällan han somnar på kortare tid än 30min och vi blir inropade felar gånger för vatten, ajaj här och ajaj där....Men H är så lat att han inte går upp ur sängen trots att han kan, han ropar och sen ropar han högre och högre till dess vi kommer in:) Dax att ses snart och diskutera taktiksnacka! ( sovtaktik) Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja de är riktigt krävande de små herrarna! Definitivt dags för en AW snart och snacka strategier! KRAM!

   Radera