söndag 23 september 2012

Små brokiga och många känslor

Igår förklarade jag för sonen att vi ska gå på bio någon dag under hösten. "Vem är bio"? undrade sonen då(såklart). Så jag förklarade att det är ett stort hus med flera stora rum och i varje rum finns en JÄTTE-stor TV och så får man sitta i fåtöljer på rad. När filmen börjar blir det mörkt och så tittar alla på filmen. Och så får man popcorn. "Gå NU på bion" tyckte sonen då. Helst med farmor och farfar. Jag förklarade att vi skulle gå en annan dag eftersom vi just idag skulle till farmor och farfar. Det var helt okej med sonen.

Den film jag vill ta med honom till är Stina Wirséns "Liten skär & alla små brokiga".  Lagom lång och så känner han igen alla eftersom vi flitigt läst alla de små böckerna om brokiga sen han var runt 8 månader. Jag älskar små brokiga, tycker de är helt fantastiskt söta, påhittiga och ärliga. Men lite synd att det blivit sån stor publicitet kring filmen.

INTE pga att hur rolig den(förhoppningsvis) är utan för att Wirsén haft mage att ha med en riktigt mörk brokig. Och den lilla brokiga(Lilla hjärtat) har dessutom flätor och fylliga läppar. Skandal....alltså. En litteraturforskare menade att det finns en försiktighetstrend i dagens barnlitteratur, ingenting får vara utanför ramen. Men ska verkligen en liten mörk figur vara utanför ramen? Måste det vara att ta ut svängarna? En annan i debatten menar att vadå en mörk figur måste inte avbildas med flätor m.m. utan titta på South Park, där finns det svart com är som vita. Är det så mycket bättre då?http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/affisch-byts-efter-debatt-om-rasism

Varför ska alla se likadana ut? Var det inte det som Wirsén ville visa upp? Små brokiga som ser olika ut, inte små brokiga som ser likadana ut. Nu är små brokiga inte små barn utan små fantasifigurer med drag av färger och form som finns i verkliga livet. Det finns VÄLDIGT många barn som har mycket rosa kläder, rosiga kinder, som har flätat hår varje dag, som har kanintänder, som har fylliga läppar, som har sneda ögon, som har runda kinder och runda magar. Som hoppar och far och låter och leker och som inte tänker på att alla borde se likadana ut. Let´s keep it that way(?)

Men hallå, hylla Wirsén för att hon till skillnad från oändligt många andra vita författare äntligen inkluderar mörka figurer tillsammans med ljusa och vita! Det är supersött med flätor, med fylliga läppar, med rosa klänning, små munnar, sneda ögon eller rosett i håret. Varför måste ni racka ner på det? Tänk vad ledsna de barnen blir som kände att men titta den där liknar ju mig! Och så ska massa vuxna säga att nä, det där det är bara fel och fult. Tråkig attityd.

Jag ska minsann ta med min son till bion med alla små brokiga och så hoppas vi att RÄTT sida vinner i den här debatten. Vi säger ja tilla färger och former. Våga mer alla barnförfattare, vi vill INTE bara läsa om små vita blonda ungar. Vi vill läsa om ALLA ungar. Vi gillar ungar. Vi gillar små brokiga.

Vad säger du?

//Gemma
Vi hejjar på Små Brokiga!!!
Alla får vara med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar